Száraz kutyatáp - extrudált vagy nem extrudált, ez itt a kérdés!

Száraz kutyatáp - extrudált vagy nem extrudált, ez itt a kérdés!

2019 JAN 10  |  Hasznos

Mi is az az extrudálás, hogyan kapcsolódik a kutyaeledelekhez és miért fontos ez az egész?

Kezdjük az elején!

Az extrudálás tulajdonképpen egy olyan ipari folyamat, mely rendkívül népszerű az állateledel gyártás során. A legtöbb száraz kutyaeledel extrudálással készül, ugyanis ezzel az eljárással alacsony nedvességtartalmú, sokáig eltartható terméket lehet előállítani.

A folyamat nagy vonalakban a következő:

A receptúra alapján az előre összekevert alapanyagok masszája, az extruderben rendkívül magas hőmérsékleten és magas nyomáson préselődik, majd egy szűk nyíláson át távozik a szerkezetből. A massza hőmérséklete a folyamat során akár 120-200  Celsius fokra is felmelegedhet.

Miközben távozik az extruderből, víztartalma az alacsonyabb nyomáson felforr, így nagyon könnyű, habos állagú termék keletkezik.

A húsfehérjék hőkezelése elősegíti azok emészthetőségét; ugyanis az emésztő enzimek számára a hőkezelt, denaturált fehérje jobban hozzáférhető. Az extrudálás eljárása megkívánja a magas hőmérséklet alkalmazását, ám ez az extrém hőkezelés hatással van bizonyos vitaminokra és a fehérjéket alkotó aminosavakra is. 100 Celsius fok felett bizonyos esszenciális, kéntartalmú aminosavak elbomlanak, mint például a metionin. Ezek az aminosavak számos, fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Az előbb említett metionin a szőrzet megújulásában játszik fontos szerepet, hiánya pedig bőrproblémákhoz, szőrhulláshoz vagy a szőr minőségének romlásához vezethet.

Manapság már számos, más, tápanyag kímélő eljárás létezik, mely egészségesebb megoldást jelent kutyánk számára. A nagyon magas hőmérsékleten történő gyártás nem kedvez az alapanyagok ásványi anyag és vitamin tartalmának, így ezek utólagos, szintetikus pótlása nem mindig ideális megoldás.

A tudatos táplálkozás korában mi magunk is odafigyelünk arra, hogy milyen eljárással készült ételeket teszünk a kosarunkba, ne legyen ez másképp akkor sem, ha kutyánk vacsorájáról van szó.

Honnan tudjuk, hogy az otthoni kutya eledelünk extrudált-e vagy sem?

Tegyünk belőle egy keveset egy üvegpohárba és öntsük fel vízzel.

száraz kutyyatáp kutyabarát

Ha lebeg a víz tetején, mint egy kis tutaj, már jó eséllyel indul. Ha sokáig állni hagyjuk “tutajunkat” azt is észre fogjuk venni, hogy kb. 2 óra elteltével rohamtempóban szívják meg magukat a porózus kis krokettek. Ekkor már szinte biztos, hogy extrudált, és pontosan így duzzadnak meg kutyusunk gyomrában is.

A PLATINUM más; nem lebeg és nem is duzzad meg. A kulcs, az alapanyagok -friss hús és minőségi szénhidrátok- alacsony hőmérsékleten, 95 Celsius fokon történő párolása, mely hozzáadott víz nélkül, a hús saját levében történik, kiegészítőink, mint páldául a zöldkagyló por, a hidegen sajtolt lazacolaj, különböző gyógynövények és vitaminok pedig csak szobahőmérsékleten kerülnek hozzáadásra. A PLATINUM különbség ebből a kivételes és egyedi gyártási eljárásból fakad, mely teljes egészében extrudáció mentes. A természetességre törekszünk, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az összetevők magas, természetes vitamin és ásványianyag tartalma maximálisan megmaradjon a kész termékben is.

Mi az eredmény?

Puha-száraztáp szemek, melyek magas nedvességtartalma a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, saját húslének köszönhetően. Nincs többé puffadás és gyomor bántalom! 

Könnyű emészthetőség, optimális hasznosíthatóság, magas tápérték, hús illat és hús íz.

Győződjön meg Ön is a Platinum nyújtotta előnyökről!

 

(x)

(X)

(Kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Budagyöngye Bevásárlóközpont

Budagyöngye Bevásárlóközpont

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

EMAN Apartmanház

EMAN Apartmanház

DiVino Székesfehérvár

DiVino Székesfehérvár